Що треба знати про ЗНО в 2022 році

Випускники по всій Україні вже активно готуються до складання зовнішнього незалежного оцінювання, тому в цій статті ми зібрали основну інформацію, яку необхідно знати про ЗНО і ДПА випускникам шкіл і вступникам до вишів 2022 року

Проведення ЗНО-2022Виховний процес у 2021/2022 н. р.: нові рекомендації МОН

Що потрібно знати про ЗНО-2022

Насамперед зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) — це тестування з різних навчальних предметів, яке мають пройти випускники закладів середньої освіти.

Щорічно тестування проводять з метою визначення рівня досягнень випускника за час навчання в школі та забезпечити рівний та справедливий доступ усіх випускників до вищої освіти.

⇒ Як підготуватися до ЗНО: поради шкільного психолога

Однак, результати проходження зовнішнього незалежного оцінювання можуть використовувати для двох випадків:

  • як результати випускних іспитів у школі (державної підсумкової атестації) — оцінки за шкалою від 1 до 12;
  • як результати вступних іспитів у заклади вищої освіти — бали за шкалою від 100 до 200.

Організатором зовнішнього незалежного оцінювання є  Український центр оцінювання якості освіти та його підрозділи — регіональні центри оцінювання якості освіти. ЗНО проходить у спеціально створених пунктах тестування на базах закладів освіти.

Хто бере участь у ЗНО

Учасниками ЗНО можуть стати особи, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти 2022 року (випускники 2022 року), або вже здобули її (випускники минулих років).

Випускники 2022 року обов’язково складають державну підсумкову атестації у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Зокрема, до цієї категорії належать випускники старшої школи, а також учні та студенти професійно-технічних і вищих закладів освіти, які цього року здобувають повну загальну середню освіту. Випускники 2022 року реєструються на ЗНО в тому закладі освіти, де вони навчаються.

Випускники минулих років можуть проходити ЗНО, якщо вони планують вступати на навчання до закладів вищої освіти. Для реєстрації на ЗНО ці випускники мають надіслати реєстраційні документи до регіонального центру оцінювання якості освіти або звернутися до пунктів реєстрації, перелік яких є на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Безпосередньо зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання випускники зможуть уже на початку 2022 року.

 

Перелік предметів для проходження ЗНО-2022

Згідно з наказом Міністерства освіти та науки, кожен зареєстрований учасник має право безкоштовно пройти зовнішнє незалежне оцінювання щонайбільше з п’яти предметів.

Окрім того, учасник ЗНО також може пройти тест з більшої кількості предметів за кошти фізичних і юридичних осіб.

ЗНО-2022 проходитиме з таких предметів:

  • українська мова;
  • українська мова і література;
  • математика (завдання рівня стандарту);
  • математика;
  • історія України;
  • англійська мова;
  • іспанська мова;
  • німецька мова;
  • французька мова;
  • біологія;
  • географія;
  • фізика;
  • хімія.

Випускники закладів освіти 2022 року обов’язково складають ДПА у формі ЗНО з наступних предметів:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України або іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька) — за вибором випускника;
  • четвертий предмет за вибором випускника (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова).

Для процедури вступу до вишу і випускники 2022 року, і випускники минулих років мають пройти зовнішнє оцінювання з тих предметів, які потрібні для вступу до конкретного закладу вищої освіти.

Для того, щоб оптимально та правильно обрати, які предмети необхідно складати для вступу в заклад вищої освіти, учасникам варто ознайомитися з переліком конкурсних предметів ЗНО на обрану спеціальність. Такий перелік буде передбачений умовами прийому до закладів вищої освіти.

Відповідність результатів для зарахування ДПА та для вступу до вишу

Важливо! Зміст тестів ЗНО з певних предметів відрізняються залежно від того, чи складається цей предмет як ДПА, чи як вступний іспит у виш.

Таким чином, існують окремі тести з української мови та з української мови і літератури. Як ДПА зараховують тільки результат виконання завдань з української мови. Для вступу можуть знадобитися або результати з української мови, або з української мови і літератури. Це залежить від спеціальності, на яку має намір вступати учасник.

Також у списку предметів для складання ЗНО є математика і математика (завдання рівня стандарту). Як результат ДПА з математики зараховують результат виконання завдань рівня стандарту (якщо випускник вивчав у школі математику на рівні стандарту) або всіх завдань тесту (якщо випускник вивчав математику на профільному рівні). Для вступу до закладів вищої освіти потрібні результати виконання всіх завдань тесту з математики.

Для проходження державної підсумкової атестації з історії України враховують результат виконання завдань частини «Період XX — початок XXI століття». Для вступу до закладу вищої освіти потрібні результати виконання всіх завдань тесту.

Як результат ДПА з іноземної мови (англійської, іспанської, німецької або французької) буде зараховано результат виконання завдань рівня стандарту (якщо випускник вивчав цю іноземну мову на рівні стандарту) або всіх завдань тесту (якщо випускник вивчав цю іноземну мову на профільному рівні). Для вступу до закладів вищої освіти потрібні результати виконання всіх завдань тесту з іноземної мови.

Що потрібно знати для проходження ЗНО?

Мета тестів зовнішнього оцінювання — перевірка знань, здобутих за час навчання в школі.

Окрім того, конкретний зміст тестів відповідає спеціально розробленим програмам зовнішнього незалежного оцінювання.

Ознайомившись із цими програмами, учасник тестування може зосередитися саме на тих темах, поняттях, явищах, датах, творах, які знадобляться йому під час складання ЗНО з необхідних предметів.

Підготовка до ЗНО

Як тільки випускник визначився з предметами для складання ЗНО, йому слід починати підготовку до тестування.

Важливо звернути увагу на те, що тести з різних предметів по-різному охоплюють шкільну програму. Подекуди знадобляться знання за 5-й — 11-й класи, подекуди — за 7-й — 11-й тощо. Саме тому треба орієнтуватися на зміст програми ЗНО з конкретного предмета.

Для ефективної підготовки до складання тестів учасники можуть скористатися матеріалами сайту ЗНО-ОНЛАЙН. На цьому сайті вони матимуть змогу виконувати тести за всі роки зовнішнього оцінювання, опрацьовувати завдання, згруповані за темами, читати коментарі до завдань, написані провідними фахівцями-предметниками.

Зокрема, на деяких освітніх сайтах розміщено додаткові матеріали для результативної підготовки до ЗНО. А також можна скористатися різноманітними посібниками, розробленими фахівцями з певних предметів.

Окрім того, щорічно Український центр оцінювання якості освіти проводить процедуру пробного ЗНО для випускників, що допомагає ознайомитися з процедурою проходження тестування.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді