Як говорити з батьками про проблеми у вихованні

Що врахувати у вихованні дітей та як розповісти про особливості виховання батькам — у статті

Як організувати співпрацю з батьками дітей з ООП

Кожні мама й тато припускаються помилок у вихованні. Утім, жоден із батьків не визнає цього. Тож якщо хочете розповісти батькам про проблеми у вихованні, уникайте слів «помилка» і «проблема». А тим паче уникайте їх на інформаційних стендах або в онлайн-листуванні. Якщо в заголовку батьки побачать щось на кшталт «10 помилок у вихованні дитини» або «Як уникнути проблем у вихованні дітей», то стовідсотково пройдуть повз публікації. Такі заголовки ще більше цементують батьківські оборонні мури й закривають вам шлях до довірливого спілкування. Тож говоріть про особливості чи правила взаємодії дітей і батьків.

Як поговорити з батьками про виховання

Ще більше пом’якшить батьківське сприймання акцент на вікові дитини. Заголовки на кшталт «Як спілкуватися з майбутнім першокласником» чи «Як налагодити взаємодію з вередливою трирічкою» — не зосереджують увагу на проблемах, які батьки можуть спричинити або вже спричинили у розвитку своєї дитини.
Також можете винести у заголовок рекомендацію, як-от: «Уникайте невизначених оцінок», «Не забороняйте дитині…», «Будьте послідовні у вимогах». Такі заголовки дають батькам змогу сказати: «Невже хтось іще так робить?», «Уже на всіх сайтах прописали, що так не треба робити!», тобто похвалити себе за знання, правильні дії і погляди. Водночас такий заголовок інтригує: «Що ж там такого ще написали?».

Завдання практичного психолога полягає не в тому, щоб батьки визнали, що їхнє виховання проблемне, а в тому, щоб вони зізналися собі: «Ой, як це на мене схоже…» Тому просвітницькі матеріали оф- чи онлайн, окрім опису проблеми, мають містити рекомендації, як її позбутися.

На інформаційних картках, які ми пропонуємо колегам-психологам, описали проблемну ситуацію; вичленили батьківську помилку, а також виокремили короткотривалий ефект, якого вдається досягнути; наслідки, до яких проблема призведе в майбутньому; та спосіб виправити помилку.

Джерело: ОЛЕСЯ РИГЕЛЬ, доцент кафедри практичної психології Дрогобицького державного педагогічного університету
ім. І. Франка, канд. психол. наук, Львівська обл.


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді