Профілактика грипу в закладі дошкільної освіти

Про специфічні та неспецифічні методи профілактики грипу у дітей дошкільного віку, а також про основні симптоми захворювання та стан дитини під час хвороби

Джерело інфекції грипу — хвора людина. Вірус розповсюджується з останніх годин інкубаційного періоду до 4-5-го дня захворювання за неускладненого перебігу і до 10-14-го дня за ускладненого.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Основні симптоми грипу

Людина інфікується повітряно-крапельним шляхом. Хворий поширює вірус із краплинками слизу та мокротиння на відстань до 3 м. Важливе значення має і контактно-побутовий шлях: через руки, іграшки, рушники, носові хустинки, гроші, дверні ручки, вимикачі, забруднені слизом із верхніх дихальних шляхів хворого.


Зареєструйтеся на вебінар

«Сезонні інфекції на порозі ЗДО: як не впустити всередину»

і отримайте сертифікат


На тлі високої температури тіла розвиваються такі симптоми інтоксикації організму, як-от:

  • озноб
  • сильний головний біль у лобній і скроневій ділянках
  • біль у м’язах, суглобах та під час руху очними яблуками
  • світлобоязнь
  • пітливість
  • слабкість.

Ілюстрована пам'ятка про грип

Дитина збуджена або, навпаки, млява, погано спить. У тяжких випадках може непритомніти, галюцинувати, часом її судомить. Унаслідок інтоксикації організму також можливі діарея та (або) блювання, однак без ознак зневоднення. За тяжкого перебігу захворювання батьки можуть спостерігати в дитини блідість або синюшність шкіри обличчя.

У хворих на грип симптоми інтоксикації організму переважають над катаральними.

За сприятливого перебігу лихоманка й симптоми інтоксикації зникають за три-п’ять днів. Утім можливе тривале постінфекційне підвищення температури тіла до 37,1…38,0 °С та астенічний стан. Проявами останнього є пітливість, слабкість, підвищена втомлюваність. При цьому кашель утримується до двох-трьох тижнів. Дитина стає вередливою, швидко втомлюється й мало рухається.

Профілактика грипу

Специфічна профілактика грипу — щеплення. Утім відповідно до Календаря профілактичних щеплень в Україні, затвердженого наказом МОЗ «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості та обігу медичних та імунобіологічних препаратів» від 16.09.2011 № 595 (у редакції наказу МОЗ від 11.08.2014 № 551), воно є не обов’язковим.

Чим не можна лікувати грип у дітей

Чим не можна лікувати грип у дітей

Щеплення від грипу лікар-педіатр рекомендує за станом здоров’я дітям з високим ризиком розвитку ускладнень внаслідок захворювання або тяжким його перебігом.

Щеплення слід робити щороку вакциною, яка містить інактивовані штами вірусу грипу, що циркулюватимуть в епідемічному сезоні. Найліпший час для специфічної профілактики цього захворювання — за 1-1,5 місяці до очікуваної епідемії. Зазвичай це — вересень-листопад. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

Якщо з тих чи інших причин батьки не встигли зробити щеплення дитині, все одно варто зробити його. Навіть якщо дитина інфікується, то захворювання матиме легкий перебіг.

⇒ Як увести карантин: 7 кроків медсестри дошкільного закладу

В епідемічному сезоні 2017-2018 років в Україні циркулюють такі штами грипу, як-от:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1)
  • A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)
  • B/Brisbane/60/2008.

З огляду на прогноз Всесвітньої організації охорони здоров’я, МОЗ рекомендує такі інактивовані вакцини, що включатимуть ці штами грипу:

  • Ваксігрип, Франція — спліт-вірус
  • Джісі Флю, Південна Корея — розщеплений віріон
  • Інфлувак, Нідерланди — поверхневі антигени
  • Інфлуенза Ваксін, Китай — спліт-віріони.

Протипоказаннями до щеплення від грипу є алергія на білок курячих яєць, алергія на попередні щеплення, загострення хронічного захворювання в день щеплення. У таких випадках можлива екстрена специфічна профілактика грипу озельтамівіром. Лікар-педіатр рекомендує вживати його один раз на добу протягом 10 днів.

Дадуть змогу уникнути захворювання й заходи неспецифічної профілактики. Необхідно повноцінно харчуватися, не перевтомлюватися, висипатися. Якісний нічний сон має тривати до восьми годин на добу. Чисті руки є запорукою здоров’я, тому їх слід часто та ретельно мити. Доцільно уникати скупчень людей. Дієвими є регулярне провітрювання, вологе прибирання помешкання й приміщень закладу дошкільної освіти. Якщо хтось із членів родини захворів на грип, варто якнайшвидше обмежити контакт дитини із хворим.

⇒ Як то страви готувати, щоб дітей вітамінізувати

Кажуть, від грипу не можна вберегтися. А ви спробуйте! Розкажіть батькам про заходи з профілактики грипу під час епідемії. Якщо дитина захворіла, поясніть батькам, що самолікування небезпечне для її життя та здоров’я. Адже більшість лікарських засобів не діють на вірус грипу. При цьому батьки також мають берегти своє здоров’я. Порадьте їм залишитися вдома, якщо помітили симптоми грипу. Не варто хворіти «на ногах».

Докладніше

Про особливості перебігу, симптоми, діагностику та лікування грипу медичною сестрою ЗДО читайте у статті Ірини Касянчук «Грип на порозі»

Як уберегтися від грипу під час епідемії

Пам’ятка для батьків

⇒ скачайте

пам'ятку за посиланням у статті

  • Стежте за тим, аби дитина не контактувала з людьми із симптомами грипу — озноб, нежить, чхання та кашель.
  • Зведіть до мінімуму відвідування місць скупчення людей — магазинів, громадського транспорту, театру, цирку.
  • Застерігайте дитину не торкатися брудними руками їжі, очей, носа та рота.
  • Привчайте дитину часто та ретельно мити руки з милом, особливо після відвідування громадських місць.
  • Якщо поруч немає води, то користуйтеся спиртовмісним спреєм для рук.
  • Промивайте ніс гіпертонічним сольовим розчином. Це очищує його від шкідливих мікроорганізмів, слизу та пилу.
  • Навчіть користуватися медичною або марлевою маскою під час перебування в громадських місцях. Її слід змінювати щотри години.
  • Загартовуйте організм дитини та більше гуляйте з нею на свіжому повітрі.
  • Не допускайте переохолодження або перегрівання організму дитини.
  • Дотримуйтеся режиму дня й привчайте до цього дитину.
  • Включайте до раціону дитини більше природних вітамінів, що містяться у свіжих овочах і фруктах.
  • Якомога частіше провітрюйте та прибирайте помешкання. Раз на тиждень під час вологого прибирання використовуйте дезінфекційні засоби.
  • Якщо на грип захворів хтось із членів родини, намагайтеся ізолювати його, особливо від дитини.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді