Як створити театр кухлів у дитячому садку

Що це за новий вид лялькового театру та як створити персонажів для його вистав

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Існує чимало видів театру, які можна використовувати у роботі з дошкільниками: театр живих або пальчикових ляльок, театр тіней, настілький театр, вертеп тощо.

У дошкільному навчальному закладі № 46 (Чернівці) створили театр кухлів. Ініціювали таку театральну діяльність вихованці гурткових заняттях музичного клубу. Ознайомтеся з досвідом цього дитсадка і створіть власний театр з ляльками-кухлями.

На заняттях гуртка дошкільники звикли «зустрічатися» з персонажами Музичного Королівства, зокрема з містером Скрипковим Ключем, паном Ритмом, Королевою Музикою тощо. Історії та пісні про цих чарівних мешканців збуджували уяву дітлахів, тож спочатку вони почали малювати уявних персонажів, а також складати про них власні казки.

Згодом діти вирішили «оживити» їх — власноруч створити ляльки, щоб вигадані історії можна було розігрувати у ролях. Для цього разом із педагогом обрали зручні для «перетворення» предмети — кухлі. Потрібно виготовити ляльку і прикріпити її до стінки кухля. За таким само принципом створіть колекцію ляльок-кухлів, аби за допомогою них переноситися до загадкового незвіданого Музичного Королівства.

«Пригоди Мобілайчика в Музичному Королівстві»

Виготовляємо ляльку-кухоль

Ознайомтеся з послідовністю дій для виготовлення ляльки-кухля Королеви Музики.

Вам знадобляться:

  • пластмасовий кухоль (кухлі для виготовлення всіх персонажів мають бути однакового розміру)
  • відрізки різних тканин — м’який фетр, сукно, байка, замша тощо
  • товста нитка, дрібні гудзики, тоненькі стрічки, різне намисто
  • лоточки для сухих продуктів
  • пластмасова капсула від «кіндер-сюрпризу»
  • ножиці та голка
  • клей ПВА та полімерний клей
  • паперові серветки
  • дерев’яна паличка завдовжки 10 см або паличка від морозива.

Голова

Беремо пластмасову капсулу від «кіндер-сюрпризу» (голова майбутньої ляльки) і протикаємо її дерев’яною паличкою завдовжки 10 см — це основа для тулуба ляльки. Потім обклеюємо пластмасову капсулу паперовою серветкою, залишаємо висохнути. Цей процес повторюємо чотири-п’ять разів, ретельно розгладжуючи кожен наступний шар серветки, щоб вона не збиралася у зморшки.

Далі на «голову», у частині скроні та потилиці, за допомогою клею накладаємо «волосся» з товстих ниток. Для цього персонажа можна наклеїти косичку. Обличчя залишаємо не розмальованим

Як створити театр кухлів у дитячому садку

Тулуб

На двох лоточках для сухих продуктів наносимо олівцем контур фігури персонажа (руки не малюємо), вирізаємо. У нас виходять дві частинки тулуба, які кріпимо на дерев’яну паличку з двох сторін — зшиваємо ниткою по контуру. Таким чином ніби з’єднуємо голову з тулубом

Як створити театр кухлів у дитячому садку Як створити театр кухлів у дитячому садку

Вбрання

На цьому етапі діти мають змогу проявити свою фантазію: самостійно обрати фактуру, колір тканини для блузки та спідниці ляльки.

Спершу викладаємо на тканину вже заготовлену викрійку блузки, наносимо контури окремо спинки, переду, рукавів. Вирізаємо їх ножицями. За допомогою голки і нитки зшиваємо рукава та приклеюємо їх до тулуба. Тільки потім приклеюємо перед та спинку блузки до тулуба. Відтак беремо кухоль і кріпимо полімерним клеєм до його зовнішньої сторони тулуб. Залишаємо як слід висохнути.

Для спідниці беремо відрізок тканини розміром приблизно 10 х 40 см. Тканину призбируємо і стягуємо навколо тулуба ляльки так, щоб вона повністю закрила увесь кухоль. Вбрання ляльки-кухля готове

Як створити театр кухлів у дитячому садку

Оздоблення

Лише після того, як на кухоль буде «одягнене» вбрання, виготовляємо кисті рук ляльки. З того самого матеріалу, що й тулуб — лоточків для сухих продуктів. Завдяки матеріалу, що нагадує пінопласт, кисті ляльки можна буде згинати та розгинати. Олівцем наносимо контур кисті, вирізаємо та вшиваємо заготовку в рукав блузки.

Потім розфарбовуємо обличчя. Для цього змішуємо гуаш із нерозведеним клеєм ПВА, надаючи суміші бажаного кольору, та фарбуємо. Поки обличчя сохне, робимо «очі»: розмочуємо в розчині клею ПВА шматочок паперової серветки і скачуємо з неї дві маленькі кульки однакового розміру. Приклеюємо кульки на обличчя, даємо висохнути, а відтак розмальовуємо. За таким принципом наклеюємо «брови», «ніс» та «губи», розмальовуємо їх.

На завершення діти оздоблюють вбрання ляльки різними деталями: нашивають стрічки та різні намистинки, із паперу роблять корону. Королева Музика готова!

Як створити театр кухлів у дитячому садку

Керуємо лялькою-кухлем

За таким само принципом можна виготовити інших персонажів для театру кухлів.

Завдання педагога — допомогти дитині стати маленьким чарівником, який може сам виготовити свого найулюбленішого персонажа.

Щоб робота була наповнена музикою, організуйте музичні ігри-загадки про знаряддя, які допомагають у виготовленні ляльки.

Як керувати такою лялькою?

Тримайте кухоль за ручку і рухайте ним по столу або в повітрі, коли персонаж говорить. Коли ж мовчить — потрібно завмерти.

Діти із задоволенням озвучують своїх казкових героїв та проявляють ініціативу у створенні як нових історій, так і нових персонажів.

За матеріалом Тетяна Вовк,
музичного керівника ДНЗ № 46 «Сонечко», Чернівці



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді