Річний план свят і розваг в дитячому садку

Автор
музичний керівник ЗДО «Буратіно», с. Святопетрівське, Бучанський р-н, Київська обл., канд. культурології
Як якісно і ефективно спланувати музичні свята і розваги на навчальний рік — ділиться власним досвідом авторка статті. Отримаєте підказки, як відобразити у планах все, що пов'язане з організацією свят і розваг в дошкільному закладі

Граємо в інтелектуальні ігри з дошкільниками🎁Подарунок: план свят і розваг на 2024/2025 н.р.

      Скачати      

Робота музичного керівника не обмежується стінами музичної зали та часом, зазначеним у розкладі. Фактично вона розпочинається задовго до зустрічі з дітьми й завершується лише після того, як педагог проаналізує виконану роботу. Цей процес безперервний: планування, пошук матеріалів, підготовка музичного й візуального супроводу, добір /створення реквізиту… І зрештою — заняття, розваги, свята, що увінчують попередню роботу.

Попередня робота складає левову частку діяльності музичного керівника. Якщо її ретельно організувати, то це забезпечить загальну результативність. Ядром ефективної підготовчої роботи є якісне планування. Поділимося власним досвідом, як розробляємо річне планування.

Циклограма діяльності музичного керівника

Які плани складає музичний керівник

Організаційний орієнтир діяльності для музичного керівника — річний план роботи. Його розробляємо відповідно до освітньої програми, затвердженої на засіданні педагогічної ради закладу. Планування занять у різних освітніх програмах, хоча й дуже подібне, однак має відмінності в структурі кожного заняття. Насамперед це стосується видів діяльності. Тому перший крок музичного керівника під час планування — детально ознайомитись із вимогами освітньої програми.

Другий документ, яким керується музичний керівник під час організації роботи протягом року, — план свят і розваг на навчальний рік. Його створюють до початку навчального року відповідно до особливостей роботи закладу й затверджують одночасно з річним планом роботи ЗДО. Розповімо, як розробляємо такий план.   

Що прописати у плані свят і розваг

У плані свят і розваг варто розписати всі заплановані заходи на кожен місяць для кожної вікової групи. Потрібно вказати їх орієнтовні дати проведення. До того ж, треба зазначити зміст підготовчої роботи, що пов՚язана із майбутніми заходами.

Підготовчий етап

Окремими підпунктами доцільно прописати етапи підготовчої роботи, як-от:

  • розробити /адаптувати сценарій тієї чи тієї розваги /свята — для сезонних свят створюємо окремі сценарії для кожної вікової групи, для професійних і релігійних свят, лялькових вистав розробляємо один спільний захід на вулиці або окремо для кожної вікової групи в музичній залі за єдиним сценарієм;
  • дібрати вірші, пісні, таночки;
  • підготувати реквізит, за потреби виготовити новий;
  • створити костюми;
  • оформити фотозони;
  • провести письмові або очні консультації з батьками вихованців.

Зазначені етапи займають чимало часу, тому їх обов’язково треба зазначати в плані. З одного боку, це дасть змогу розробити максимально практичний план. З другого — завдяки цьому можна об’єктивно оцінити загальний обсяг роботи музичного керівника.

Персонажі свята: як обирати

Деякі заходи потребують особливої підготовки. Її варто розпочати заздалегідь, щоб розрахувати час та належним чином усе підготувати. Йдеться про такі заходи, як-от:

  • день народження ЗДО — особливо, якщо ювілей;
  • професійні свята — Всеукраїнський день дошкілля;
  • фестиваль «Наші таланти» та ін. 

Допомога педагогам

Будь-який захід, який проводять педагоги ЗДО в музичній залі, так чи так передбачає залученість музичного керівника. У плані також варто прописати цей аспект — допомога колегам у проведенні тих чи тих заходів. Йдеться про пошук музичних матеріалів, допомогу в організації тієї чи тієї діяльності вихованців, надання фахових консультацій — наприклад, якщо вихователь звертається по допомогу щодо постановки тематичного таночка. Також музичний керівник тісно співпрацює з інструктором із фізкультури: допомагає із музичним супроводом для ігор, руханок тощо.

Конкурси та фестивалі

Щорічно наш заклад бере участь у фестивалі SviatopetrivskeFEST. Упродовж навчального року я готую відео з проведених свят та розваг. Якщо батьки замовляють на свято послуги відеооператора, то після заходу прошу його вирізати із загального відео необхідні уривки, де діти виконують танці та пісні. Або ж прошу колег під час свята зробити якісні відео потрібних номерів. Відтак до кінця навчального року формується відеотека — є з чого вибрати для участі в конкурсі.

Формат заходів

Плануючи ті чи ті заходи, бажано наперед визначитися із їхнім форматом. Це дасть змогу одразу помітити повтори й забезпечить різноманітність заходів: лялькова вистава, заняття-гра, флешмоб, квест, конкурс, акція, театральна вистава тощо. План ми оформлюємо у вигляді таблиці (див. Подарунок на початку статті). Це дає змогу комплексно поглянути на обсяг запланованої роботи.

 

Вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді