Коли відпочиватимуть українські школярі влітку 2024

Усупереч складним умовам повномасштабної війни з рф, освітній процес у школах України завершується традиційно влітку. Проте є нюанси, які випливають із поточної ситуації у певних регіонах країни. Що це за умови і як коригується графік літніх канікул – читаймо далі

Протокол засідань команди психолого‑педагогічного супроводу

Пріоритетним напрямом своєї діяльності Міністерство освіти і науки України вважає забезпечення права українських дітей на навчання навіть в умовах режиму воєнного стану та, відповідно, створення безпечних умов навчально-виховного процесу для всіх його учасників.

Нагадуємо: в Україні продовжують діяти  закони воєнного стану. Тому згідно із  Законом України «Про повну загальну середню освіту» під час дії воєнного стану тривалість навчального року встановлює Кабінет Міністрів України. У 2023-2024 н. р. вона була визначена з 1 вересня 2023 до 28 червня 2024 року. Така позиція не суперечить призупиненій у дії частині 3 статті 10 Закону України «Про повну загальну середню освіту», згідно з якою навчальний рік закінчується не пізніше 1 липня. А так як 29-30 червня випадають на вихідні дні, то крайнім терміном вважається дата 28 червня.

Цей навчальний рік для українських школярів знову розпочався в складних безпекових умовах, тому кожен регіон, особливо прифронтові, підлаштовував  навчальний процес до реалій воєнного часу. Єдиної схеми шкільного навчання не було. У навчально-виховному процесі поєднувались практично всі прийняті в Україні форми здобування освіти, згідно з постановою Кабміну №782 від 28 липня 2023р. – очна, дистанційна, змішана, сімейна, індивідуальна, тощо – відповідно до рішень ОВА та засновників закладів освіти.

За цим же законом, структуру й тривалість навчального року, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада закладу освіти в межах часу, передбаченого освітньою програмою відповідно до обсягу навчального навантаження у навчальному плані й із урахуванням вікових особливостей, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, особливостей регіону тощо. Також при визначенні дати початку літніх канікул враховується і  вплив стресових ситуації  внаслідок ведення бойових дій на території чи поблизу  того чи іншого регіону на психічний стан та інтелектуальний розвиток здобувачів освіти, освітні втрати та активні дієві способи їх подолання.

Отже, спираючись на встановлені урядом дати  закінчення навчального року, заклади освіти можуть самостійно  визначати дати початку літніх канікул, дня проведення  свята останнього дзвоника, виходячи з конкретних безпекових умов.

Навчання у червні: кого стосується

У червні  місяці школи будуть:

  • проводити атестацію
  • проводити  компенсаторні заняття  для подолання освітніх втрат. Можливість використання перших тижнів червня для додаткових занять та консультацій обирають переважно школи, де переважало дистанційне навчання, у яких зривався навчальний процес через часті тривоги та обстріли. Це заклади освіти Чернігівщини, Сумщини, Харківщини, Херсонщини – регіонів, які потрапляють під обстріли частіше, ніж інші.
  • продовжувати стандартний освітній процес.  На початку червня вчитися доведеться хіба випускникам – буде тривати підготовка до НМТ.
  • проводити групові та індивідуальні  консультації
  • організовувати екскурсії, якщо дозволяють безпекові умови, тощо.

Кожна школа встановлює графік навчання для дітей на власний розсуд.

Літні канікули 2024 у школах України

Київ

День останнього дзвоника – 31 травня.

Видача документів:

31.05-07.06 – свідоцтва про здобуття початкової освіти.

13.06-19.06 – свідоцтва про здобуття базової середньої освіти

20.06-26.06 – свідоцтва про здобуття повної середньої освіти.

Пропонується перехід від класно-урочної системи до індивідуально-групової форми навчання.

Харків

Останній дзвоник – 31травня.

Початок літніх канікул ще не визначений у зв’язку з поточною ситуацією, але не пізніше 29 червня.

Львів

Останній дзвоник – 31травня.

Початок канікул у школах різний: в одних школах діти будуть відпочивати з 7 червня, в інших – на наступний день після останнього дзвоника.

Одеса

Останній дзвоник – кінець травня.

В окремих школах на початку червня планується проведення занять з подолання освітніх втрат.

Миколаїв

Точного графіку поки що немає, однак останній дзвоник заплановано на 31 травня.

У перші тижні червня можливі додаткові заняття, консультації та компенсаторні уроки, а також підготовка до НМТ.

Відпочивати школярі будуть з другої половини червня до 1 вересня.

Закарпаття

Останній дзвінок на Закарпатті заплановано на 31 травня, а канікули можуть стартувати на початку червня. У цьому регіоні протягом навчального року не було тривалих карантинів, відключень світла та інших проблем, які б могли зрушити терміни відпочинку. Навчання у червні продовжать лише випускники у рамках підготовки до НМТ.

Запоріжжя

У Запоріжжі навчальний рік у школах триватиме до першого липня, тож діти матимуть лише два місяці літніх канікул. 

У червні школярі відвідуватимуть уроки та проводитимуться консультативні заняття. Таке рішення ухвалили у звʼязку з тривалою дистанційною освітою та неможливістю проводити повноцінно навчання через часті повітряні тривоги.

Дніпро

Останній дзвоник у більшості шкіл має відбутися 31 травня. А літні канікули триватимуть з 29 червня до 31 серпня 2024 року.

Також у червні в школах проходитиме атестація, компенсаторні заняття для подолання освітніх втрат.

Рівне

Літні канікули для школярів Рівного розпочнуться з 1 червня, а 31 травня відбудеться Свято останнього дзвоника.

Хмельниччина

Навчальний рік у хмельницьких школах закінчиться 31 травня. Літні канікули розпочнуться із 1 червня. 

Полтавщина

Для громад області обрали різні терміни початку літніх канікул: від 31 травня до 7 червня. Першими на канікули йдуть школярі у Карлівській, Кобеляцькій, Котелевській, Полтавській, Щербанівській громадах – із 31 травня. 

У 37 громадах області канікули стартують із 1 червня, а ще у 15 громадах – із 3 червня.

За інформацією РБК-Україна



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді