Нерозривність науки і практики, або Вчимося формувати базові якості особистості в дошкільників

Учасники науково-методичнийого семінару «Формування базових особистісних якостей у дітей дошкільного віку», який відбувся 20 жовтня у місті Вишневе, опановували технології формування базових особистісних якостей на основі текстоцентричного підходу, розробляли педагогічні ситуації для стимулювання проявів особистісної активності дошкільників, охоче вправлялися в численних рухавках та ігрових вправах

Науково-методична та практична підготовка вихователів-методистів до організації методичної роботи з педагогами дитячих садків відіграє важливу роль у забезпеченні якісної освіти дошкільників Києво-Святошинського району. Тож районний методичний центр тісно співпрацює з кафедрою дошкільної освіти Педагогічного інституту Київського університету імені Бориса Грінченка.

Організаційно-методична робота в освітньому просторі регіону є важливим аспектом діяльності кафедри, оскільки дає змогу підтримувати міцні зв’язки науковців з практиками, впроваджувати інноваційні ідеї в освітній процес дошкільних закладів і ознайомлювати педагогів із сучасними технологіями, зокрема й авторськими педагогічними технологіями викладачів кафедри, яким важливо одержувати зворотній зв’язок щодо результатів апробування цих технологій

Саме з такою метою 20 жовтня на базі ДНЗ «Росинка» Києво-Святошинського району в затишному містечку Вишневе було проведено науково-методичний семінар «Формування базових особистісних якостей у дітей дошкільного віку». Модератором виступила Наталя Гавриш, доктор педагогічних наук, професор, один з авторів методичного посібника «Розумне виховання сучасних дошкільнят».

На семінарі завдяки участі в різноманітних інтерактивних формах вихователі-методисти дитячих садків району виконували термінологічний аналіз понять «базові особистісні якості», «життєва компетентність дошкільника», «дошкільна зрілість», «досвід» та інших, встановлювали взаємозалежні зв’язки між цими поняттями, опановували технології формування базових особистісних якостей на основі текстоцентричного підходу, розробляли педагогічні ситуації для стимулювання проявів особистісної активності дошкільників, охоче вправлялися в численних рухавках та ігрових вправах.

У семінарі також взяли участь студенти магістратури під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента Олени Коваленко. Їм випала щаслива нагода не лише стати учасниками активної форми методичної роботи, а й отримати своєрідний майстер-клас щодо технології проведення семінару з елементами тренінгової роботи. Така активна форма засвоєння способів організаційно-методичної роботи з педагогічними кадрами, теоретичні основи якої вони вивчають у межах дисциплін «Організація і управління ДНЗ» та «Методична робота в ДНЗ», виявилася надзвичайно корисною для студентів.

Підбиваючи підсумки заходу методист РМЦ Києво-Святошинського району Галина Калабуліна відзначила високу ефективність співпраці науковців та практиків району та закликала педагогів поширювати вже напрацьований перспективний на шпальтах фахових періодичних видань, зокрема Цифрового видавництва Експертус, з новими виданнями якого присутніх ознайомила Наталія Савінова, шеф-редактор методичних видань Експертус Освіта.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді