Українських дітей заохочуватимуть до науки якомога раніше

Проблеми реформування освіти, проблеми змін, проблема інновацій ― вони тривожать людство скільки є система освіти, скільки є школа, і періодично виникають питання як нам змінити освіту, щоб вона адекватно готувала до сьогоднішніх реалій.

Мала академія наук (МАН) планує залучити до науково-дослідницької діяльності учнів не тільки старших класів, а й дітей молодшого віку.

У зв’язку із цим у МОНмолодьспорту відбулося пленарне засідання з питання пріоритетних напрямків діяльності МАН, зокрема, інноваційного освітнього проекту «РОЗКВІТ».

За словами директора Оксена Лісового, проект «РОЗКВІТ» спрямований на залучення до науково-дослідницької діяльності не лише учнів старших класів, а й дітей молодшого віку, в тому числі ― учнів молодшої школи. «Всі ми добре розуміємо, що, працюючи лише зі старшокласниками, ми втрачаємо значну частину дітей, які могли б бути юними дослідниками і у майбутньому поповнити лави української науки. Мала академія наук України поставила перед собою завдання зменшити ці втрати», ― підкреслив він.

Незважаючи на інноваційність проекту, заступник міністра МОНмолодьспорту Борис Жебровський розповів: «У роботі багатьох колективів, особливо міста Києва, я можу навести приклади подібних експериментів ще десятирічної давності. Їх вже давно розпочали, спробували, відчули та знають».

Борис Жебровський зазначив, що процес проведення такого проекту тісно пов’язаний з великою кількістю передбачених труднощів, зокрема, необхідністю індивідуального підходу до кожної окремої дитини. «Це ― дуже тонка, ювелірна робота», ― підкреслив він.

Щодо необхідності такого методу роботи виступив президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень. За його словами, цей експеримент дасть можливість не лише засвоювати отримані знання, а й розвинути навички до навчання протягом усього життя, постійно отримуючи інформацію, і, що ще важливо ― вміння практично застосовувати її відповідно до реалій життя. Він наголосив, що завдяки цьому ціла країна почне розвиватися динамічніше, оскільки мільйони людей ефективніше виконуватимуть роботу, яка буде їм подобатися.

Про важливість адаптування системи освіти відповідно до сучасності розповів президент Малої академії наук України Станіслав Довгий: «Проблеми реформування освіти, проблеми змін, проблема інновацій ― вони  тривожать людство скільки є система освіти, скільки є школа, і періодично виникають питання як нам змінити освіту, щоб вона адекватно готувала до сьогоднішніх реалій», - пояснив він і розказав про цілу низку друкованих видань, розроблених у рамках проекту, як-то серія «Зростаємо дослідниками» для дітей дошкільного віку, науково-методична література для вихователів та інші.

Довідка. Всеукраїнський інноваційний освітній проект Малої академії наук України «РОЗКВІТ» є однією із форм освітньої діяльності установи пропедевтично-формувального напряму.

Основна мета впровадження інноваційного освітнього проекту «РОЗКВІТ» полягає у розробці системи розвитку та формування у дітей дошкільного і шкільного віку навчально-дослідницьких умінь в умовах спеціально змодельованого освітнього середовища навчально-дослідницької діяльності, функціонування якого здійснюється з використанням інформаційно-освітнього простору Малої академії наук України.

Програма «РОЗКВІТ» проектується для розвитку дітей старшого дошкільного віку, молодших школярів, учнів основної школи, а також для фахового зростання педагогів, формування у них компетентностей, до складу яких входять уміння моделювати сучасний інтерактивний процес навчання, сприяти розвитку здібностей і обдарувань дітей, формувати у вихованців дослідницькі уміння та цілеспрямовано долучати їх до навчально-дослідницької діяльності.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді