Діти впливають на тривалість життя батьків

У сучасному суспільстві активно пропагуються певні соціальні установки, звеличується роль материнства і дитинства. Жінка, яка не може виконати покладену на неї репродуктивну функцію, мучиться різними фобіями і нав'язливими думками, в окремих випадках навіть виникає шизоїдна симптоматика.

Бездітні жінки вмирають у відносно молодому віці в чотири рази частіше, ніж ті, у кого є свої або усиновлені діти. У чоловіків в аналогічній ситуації смертність вища у два рази.

До такого висновку прийшли дослідники з університету Орхус у Данії (проаналізувавши дані 21 276 бездітних парах, які проходили лікування за допомогою екстакорпорального запліднення (ЕКЗ) з 1994 по 2005 рік).

Учені виявили, що у жінок, які не народжували, більше шансів померти передчасно, ніж у жінок, які змогли завагітніти і народити. Також дослідження показало, що ті, у кого ЕКЗ вдалося (як і у тих, хто усиновив дитину), в два рази менше ризик виникнення захворювань, пов'язаних із розладами психіки.

При цьому підкреслюється, що ризик ранньої смерті був все ж досить низький: за 11 років дослідження померли всього 316 осіб (220 жінок і 96 чоловіків).

Можливо, що ризик смерті від нещасних випадків, хвороб системи кровообігу, онкологічних захворювань та травм у сімейних пар, які мають дітей, набагато нижча через зміни життєвих пріоритетів. Це зміна передбачає зміщення домінати в бік збереження сім'ї. Ще однією причиною довголіття є значна сімейна підтримка, що надається виросли дітьми, і почуття стабільності, що відчувається батьками.

Навпаки, у бездітних людей дещо інший уклад життя, вони більш схильні до подорожей, екстремальних видів спорту, більш імовірно також наявність у них шкідливих звичок ― куріння і пристрасті до алкоголю.

«Наше дослідження не було достатньо великим, щоб довести, що ризик самогубств вищий у бездітних пар, але достовірно відомо, що число нещасних випадків значно вище: сімейні пари менш схильні купувати великий мотоцикл або швидкісний автомобіль, вони скоріше виберуть повільний сімейний мінівен», ― зазначив автор проекту, професор Есбен Аджербо.

Основною причиною смертності відносно молодих чоловіків і жінок у досліджуваній групі вчених вважають вплив різних факторів стресу, в тому числі в результаті численних невдалих спроб ЕКЗ.

У молодому віці, коли життя таке бурхливе, ця проблема не так відчутна, але вже до 30 років ситуація різко змінюється. Відбувається зміна пріоритетів, і відсутність дітей сприймається як неповноцінність. У зв'язку з цим відбувається наростання депресивних станів і зниження мотивації до життя. А пройшовши через невдалу процедуру лікування безпліддя, люди впадають у відчай, і депресивний стан посилюється, що призводить до зниження захисних властивостей організму.

У сучасному суспільстві активно пропагуються певні соціальні установки, звеличується роль материнства і дитинства. Жінка, яка не може виконати покладену на неї репродуктивну функцію, мучиться різними фобіями і нав'язливими думками, в окремих випадках навіть виникає шизоїдна симптоматика, зазначили автори статті.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оптимізувати рухову діяльність дітей

Потреба в руховій активності природна для кожної дитини. Активні рухи викликають у дітей позитивні емоції та підсилюють усі фізіологічні процеси. Що допоможе вихователю та інструктору з фізкультури забезпечити оптимальну рухову активність дошкільників?
27853

Методична робота в закладі дошкільної освіти

Дізнайтеся про форми організації методичної роботи в дитячому садку, які допоможуть вихователям розвивати свій творчий потенціал, постійно підвищувати професійну кваліфікацію і забезпечать високий рівень проведених занять
47529

Як проводити батьківські збори в школі

Батьківські збори в школі— основний спосіб комунікації педагогічного колективу з батьками. Щоб збори були вдалі, а освітня робота ефективна, розглянемо види, форми проведення, теми батьківських зборів
39077

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді