Для стабільного розвитку в бюджеті Києва на 2013 рік не вистачає 4 мільярдів гривень

У порівнянні з прогнозними показниками Міністерства фінансів України, обсяг коштів збільшено майже на 2,5 млрд. грн. Ці кошти мають піти на придбання медикаментів, продуктів харчування та оплату комунальних послуг. Інші видатки, у тому числі й на заробітну плату, залишено на рівні 2012 року.

За розрахунками міської адміністрації, потреба в додатковому фінансовому ресурсі складає більше 4 млрд. грн. При цьому доведений обсяг ресурсів на делеговані повноваження забезпечує розрахункову потребу лише на оплату праці працівникам бюджетної сфери.

Про це заявив заступник голови Київської міської державної адміністрації Руслан Крамаренко під час презентації проекту бюджету м. Києва на 2013 рік.

«Звичайно, що ці показники нас не можуть задовольняти, оскільки не дають можливості підвищити соціальні стандарти та працювати над розвитком Києва як столиці. Чому саме так? Загальний обсяг надходжень до бюджету Києва на 2013 рік, без урахування трансфертів, становитиме 15,1 млрд. грн., у тому числі загальний фонд ― 13,1 млрд. грн. і спеціальний фонд ― 2 млрд. грн. При цьому з тих показників, що доведені нам Мінфіном, загальний фонд мав скласти 10 млрд. грн., тобто навіть менше, ніж цього року (11,6 млрд. грн.). Ви розумієте до чого б це призвело ― зменшення зарплат бюджетникам, зменшення видатків на підтримку життєдіяльності міста тощо. Ми взяли на себе сміливість і заклали 13,1 млрд. грн., сподіваючись отримати додатково 2 млрд. грн. від плати за землю», ― пояснив Руслан Крамаренко.

Він зазначив, що місто заклало отримання плати за землю майже на 2 млрд. грн. більше у порівнянні з очікуваними надходженнями в 2012 році. Згідно з вимогою Податкового кодексу ставка оренди землі становить від 3% до 12%, залежно від цільового призначення землі. При цьому в Києві є чинними близько 1700 договорів, за якими орендарі сплачують 1%. Змінити ситуацію можливо рішенням Київради щодо перегляду договорів оренди. Додаткові надходження можливо також отримати шляхом упорядкування земельної документації. Наразі в місті тільки на 17% земельних ділянок є оформлені у встановленому порядку документи.

Крім того, передбачено, що місто отримає субвенції та дотації з держбюджету до загального та спеціального фондів у обсязі 2,9 млрд. грн. У порівнянні з 2012 роком обсяг трансфертів з держбюджету зменшився на 5,4 млрд. грн.

За словами Руслана Крамаренка, зростання обсягу загального фонду на 2013 рік в поданому проекті передбачається на рівні 1,23%.

«На 2013 рік у бюджеті Києва на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери потрібно 7,85 мільярда гривень. Видатки на інші захищені статті (медикаменти, харчування, енергоносії) сумарно складають 1,8 мільярда гривень. Тобто разом ― 9,7 мільярда гривень. Ще 1 мільярд ― це погашення кредиторської заборгованості. При цьому нам доведено лише 7,2 мільярда гривень. Математика не складна ― не вистачає навіть на забезпечення видатків на заробітну плату. Тому, у порівнянні з прогнозними показниками Міністерства фінансів України, обсяг коштів збільшено майже на 2,5 млрд. грн. Ці кошти мають піти на придбання медикаментів, продуктів харчування та оплату комунальних послуг. Інші видатки, у тому числі й на заробітну плату, залишено на рівні 2012 року», ― пояснив заступник голови КМДА та зазначив, що в наявних складних умовах місто намагалось врахувати найважливіші соціальні позиції.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді