Тривалість робочого часу вчителя на тиждень

Автор
заступник начальника управління — начальник відділу оцінювання закладів освіти управління інституційного аудиту Державної служби якості освіти України
Якими нормами визначено тривалість робочого часу вчителя на тиждень?

Статтею 50 Кодексу Законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII (КЗпП) визначено, що нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. При цьому для окремих категорій працівників законодавством установлено скорочену тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП). До таких категорій працівників належать, зокрема, педагогічні працівники.

Робочий час — це час, протягом якого працівник відповідно до правил внутрішнього розпорядку та умов трудового договору повинен виконувати свої трудові обов’язки.

Скорочена тривалість робочого часу означає, що час, протягом якого працівник повинен виконувати трудові обов’язки, скорочується, однак працівник має право на оплату праці в розмірі повної тарифної ставки, повного окладу.

Водночас для педагогічних працівників нормативно-правовими документами не визначена конкретна тривалість робочого часу на тиждень. Основу їхнього робочого часу становить педагогічне навантаження. Тобто тривалість робочого дня вчителя визначається його педагогічним навантаженням і розкладом занять.

Тривалість уроків і перерв встановлюють відповідно до Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 № 778, та Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН 5.5.2.008-01), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001 № 63.

Згідно з пунктом 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, ставки заробітної плати педагогічних працівників встановлюються, виходячи із затрат робочого часу в астрономічних годинах (60 хв.).

Скорочення тривалості уроку не є підставою для зменшення:

  • норми часу, передбаченого на вивчення навчального предмета
  • норми часу для оплати праці.

А збільшення кількості уроків у зв’язку зі зменшенням їх тривалості не означає збільшення навчального навантаження, встановленого під час тарифікації.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді