Як створити мультфільм власноруч

Вихованці вашого дитсадка люблять дивитися мультики? Підіть далі: зніміть мультфільм самостійно. Створити просту анімацію з музичним супроводом під силу навіть дошкільникам у супроводі «технічно підкованого» педагога. Дистанційно це зробити навіть цікавіше!

Дізнайтеся, як зняти і змнотувати мультфільм, скориставшись напрацюваннями педагогів гуртка «Теремок Pictures» (ясла-садок № 6 «Теремок», м. Скадовськ).

Поради оператору-початківцю

Програма гуртка розрахована на два роки навчання дітей 5-7 років. І перед тим як ознайомити дітей із основами мультиплікації (кадр, план, ракурс, композиція кадру, рух у кадрі), працюємо над розвитком в них уяви та творчого мислення. Діти створюють власні літературні історії, які ляжуть в основу майбутніх мультфільмів, експериментують із образами персонажів у різних техніках — колаж, пап’є-маше, ліплення з пластиліну, піскова анімація. Адже під час зйомки є змога використати різні ефекти, як-от:

  • перекладання — вирізаємо зображення персонажів із паперу і рухаємо їх на площині
  • лялькова анімація — використовуємо у кадрі готові ляльки
  • пластилінова анімація — ліпимо персонажів. Вони можуть бути як пласкими (тоді техніка близька до перекладання), так і об’ємними (тоді техніка близька до лялькової анімації). Дізнайтеся, як створити пластиліновий мультфільм крок за кроком
  • предметна анімація — використовуємо кубики, конструктори, машинки тощо
  • сипуча анімація — використовуємо пісок, крупи, намистини, каву тощо.

Роль музики в кадрі

Окрему увагу приділяємо розвитку в дітей уміння розуміти музику. Щоб підібрати або створити музичний супровід до мультфільму, слід пропустити казкову історію крізь серце. Музика підштовхує уяву дітей до польоту, створює атмосферу емоційної чутливості. Відтак виникає бажання передавати почуття в дії, міміці, жестах, рухах, співі, грі. Творчі ігри у супроводі музики, які ми організовуємо, допомагають викристалізувати характери персонажів, підібрати точний «відтінок» музики для образу чи ситуації.

Після цього разом із дітьми визначаємося, яку форму озвучування використаємо в конкретній анімації:

голосове озвучування —

  • одноголосове (всі ролі озвучує один голос)
  • багатоголосове (кожну роль озвучує окремий голос)
  • голосове озвучування + музичний супровід
  • «німий мультфільм» із фоновою музикою.

Зупинимося детальніше на кожному етапі «оживлення» казкової історії.

Етапи створення мультфільму

На підготовчому етапі вибираємо тему майбутнього мультфільму, складаємо його сюжет і добираємо або створюємо матеріали — зображення, музику, що йому відповідають. Відтак розпочинаються два основні етапи:

  • зйомка
  • монтаж.

Вони містять по кілька міні-етапів кожен. Послідовність процесів можна організувати так, як зазначено в Інфографіці.

Значну частину часу приділяємо самостійній роботі кожної дитини над мультфільмом. Індивідуальний внесок особливо помітний на етапах створення персонажів та озвучування мультфільму.

 

Секрети ефективної зйомки

Коли сценарій готовий і образи персонажів виготовлені, можна розпочинати зйомку. Для неї знадобляться:

  • фотоапарат
  • штатив
  • освітлення (лампа)
  • реквізит
  • тло.

Перед початком роботи дізнайтеся, як ефективно використовувати ґаджети в роботі зі дітьми

Як створити мультфільм у дитсадку

Хронометраж

Зазвичай робимо 6 кадрів для однієї секунди майбутнього відео. Тобто за швидкості 6 кадрів на секунду для хвилини фільма знімаємо 360 фотографій. У середньому тривалість готового мульт­фільму — 5-7 хв.

Фото

Одразу встановлюємо невеликий розмір фото: 640 на 480 пікселів за максимального розширення. Якщо забути це й зробити великі за розширенням фотографії, то потім перед монтажем ще буде можливість їх «зменшити».

Світло

Встановлюємо світло. Якщо працювати з природним світлом із вікна, треба бути готовим, що воно може несподівано змінюватися (хмара затулить сонце абощо). Зі штучним світлом працювати значно простіше. Воно увесь час однакове. Зручно використовувати, зокрема, настільні лампи і торшери на гнучких ніжках.

Тло

Якщо знімаємо на площині, то для тла використовуємо великий аркуш паперу або тканину. Якщо ж персонажі об’ємні, створюємо композицію з декораціями.

 

Щоб у кадр не потрапляло зайве — позначаємо межі кадру просто на аркуші або тканині, що є тлом.

Атрибути

Кладемо на тло зображення головного персонажа або атрибута. Наприклад, на зелений аркуш паперу — зображення сунички. Перевіряємо всі налаштування фотоапарата: розмір фотографії, режим зйомки, межі кадру, нерухомість штатива. Забираємо зображення. Можна починати зйомку.

 

Спочатку робимо кілька кадрів порожнього тла. Потім мають з’явитися персонажі. Наприклад, спочатку приходить Їжачок.

Кладемо зображення Їжачка біля межі кадру, нехай у кадрі з’явиться лише кінчик його носа. Фотографуємо. Рухаємо Їжачка вперед приблизно на сантиметр, фотографуємо. Не забуваємо прибирати з кадру руки під час фотографування.

Після зйомки 10-15 кадрів прокручуємо кадри в швидкому темпі в режимі перегляду. Приблизно такий вигляд рухи матимуть й у мультфільмі. Робимо висновки: подобається/не подобається, як рухаються зображення. Помилки одразу помітні.

Робимо на окремий епізод-елемент (наприклад, хмарка припливла і відпливла) не менше 30 кадрів, що дорівнюють 5 секундам відео на виході. Інакше епізод буде занадто котротким, метушливим і незрозумілим для глядача.

Титри та назва

Коли відзняли все, що запланували, вирішуємо, який вигляд матимуть у кадрі титри та назва мультфільму. Їх можна зробити потім під час монтажу, але значно цікавіше зберегти стилістику. Наприклад, якщо мультфільм із пластиліну, — то й назву зробити «пластиліновою». Для цього слід класти зліплені з пластиліну букви для назви по черзі на тло і фотографувати. Потім кадри об’єднати.

Монтажна кухня

 

Мультфільм із фотографій можна зробити у будь-якій програмі для роботи з відео. Ми використовуємо такі програми:

  • Windows Movie Maker
  • Pinnacle Studio
  • Sony Vegas.

Спочатку завантажуємо всі відзняті фотографії на комп’ютер і складаємо їх у окрему теку. Потім відкриваємо редактор для роботи з фото, «підганяємо» розмір фото до єдиного формату (якщо одразу не зробили), перейменовуємо файли, щоб усі вони мали відповідні порядкові номери.

Потім відкриваємо програму для монтажу і на відеодоріжку виставляємо заплановану послідовність фотографій, встановлюємо необхідну швидкість їх «програвання».

Тепер час для музичного «оживлення» історії. Слід дібрати готові інструментальні мелодії та пісні, що пасують до характерів персонажів. Відтак аудіофайли викласти на аудіодоріжку в тому місці, де має починатися звучання.

На аудіодоріжці файли можна «підрізати», робити ефекти затихання звука або його наростання.

Дитячі голоси, які озвучуватимуть мультфільм, також слід попередньо записати — створити аудіофайли, які в такий самий спосіб можна доєднувати до візуальної картинки.

Особливо цікавим є музичний супровід до мультфільму, створений дітьми самостійно. Це можуть бути шумові ефекти, виконані на маракасах, дзвіночках, металофоні. Так історія стає ще виразнішою, адже у ній все просякнуте особистим внеском дітей.

Залишається лише зберегти створений у монтажній програмі файл. Мультфільм готовий! І тепер його можна презентувати глядачам.

Виготовіть ефектну афішу та запрошення на кіносеанс. Яскраві враження гарантовані. І не лише гостям, які насолоджуватимуться мультфільмом, а й самим режисерам та операторам кіно. Бо воно назавжди залишиться в архівах їхньої дитячої творчості. А отже нагадуватиме теплими спогадами про цікаве життя у дитячому садку.

Афішу можна виготовити багатьма способами і в різних техніках. Напркилад, створити колаж із кадрів мультфільму за допомогою простого в користуванні сервісу Loupe.

Корисні поради для створення мультфільму з дітьми

 

  • Дотримуйтеся під час зйомки такого розрахунку часу: для 1 хвилини мультфільму потрібно відзняти 360 фото-кадрів
  • Встановіть освітлення
  • Знімайте зі штативом, тоді уникнете ефекту трясіння і зрушень композиції
  • Відзніміть спочатку 3-4 фото порожнього тла
  • Знімайте для кожного міні-епізоду не менше 30 фото-кадрів
  • Викладайте на відеодоріжку фото по порядку
  • Використовуйте яскраву музику в сценах, де немає прямої мови персонажів і авторських ремарок
  • Використовуйте фонову музику
  • Запропонуйте дітям створити музичний супровід до мультфільму самостійно. Можна використати розучену дітьми до свята пісню або інструментальну композицію
  • Дайте змогу кожній дитині проявитися під час зйомки та монтажу. Призначте відповідальних за вигляд та звучання того чи того персонажа
  • Під час озвучування експериментуйте і не шкодуйте на це часу. Що більше діти імпровізуватимуть із інтонацією голосу, мелодіями, то ліпше
  • Продумайте яскраву презентацію мультфільму глядачам

Людмила Зімнухова, вихователь дошкільного навчального закладу (ясел-садка) № 6 «Теремок», м. Скадовськ, Херсонська обл.

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді