Пісковий годинник і календар: виготовляємо власноруч

Створіть пісковий годинник і модель рухомого календаря на рік разом із дошкільниками. Допоможіть вихованцям дитячого садка зрозуміти який він — невидимий час

Матеріали:

  • шило, ножиці
  • дві скляні баночки з металевими кришечками
  • дерев’яна коробка з 18 комірками — 3 ряди по 6 комірок
  • папір білого кольору
  • кольоровий папір
  • суперклей
  • пісок
  • цупкий папір
  • маркер.

Магнітна гра «Пори року»

Пісковий годинник

Готуємо баночки — миємо їх, очищуємо від наклейок, висушуємо. За допомогою шила або цвяха робимо отвори у центрі кришечок. Не варто одразу робити великі отвори, їх будемо корегувати за потреби. Важливо простежити, щоб отвори в обох кришечках збігалися і накладалися один на один.

Кришечки накладаємо одна на одну так, щоб отвори були розміщені один напроти одного, і склеюємо за допомогою суперклею.

Накручуємо кришки на баночки — модель піскового годинника готова.

Пісок для такого годинника має бути дрібний. Можна взяти пісок для будівельних робіт або річковий. Обов’язкового просіюємо його через сито, вибираємо камінці тощо.

Пісковий годинник і календар: виготовляємо власноруч Пісковий годинник і календар: виготовляємо власноруч

Тепер вимірюємо потрібну кількість піску. Насипаємо підготовлений пісок у баночку приблизно на третину її об’єму. Засікаємо потрібний час за допомогою годинника та визначаємо, яка кількість піску встигне пересипатися за обраний проміжок часу. Зайвий пісок висипаємо з банки. Щойно пісок пересипається з верхньої баночки в нижню за одну (дві, три хвилини) — модель готова і може функціонувати.

Модель календаря

Виготовляємо коробку розміром 48 × 24 см. Найліпше, якщо вона буде дерев’яною, хоча можна зробити її і з картону. Всередині коробки робимо 18 комірок — 6 по горизонталі та 3 по вертикалі. Можна взяти готову коробку і зробити в ній перегородки, аби отримати потрібну кількість комірок.

Пісковий годинник і календар: виготовляємо власноруч

Виготовляємо «відривний» календар. Нам знадобиться 365 аркушів календаря. Пропонуємо зробити їх за допомогою комп’ютера, а потім роздрукувати та розрізати. Кожен листок календаря розміром 6 × 6 см містить назву місяця і кольорову позначку — смужку паперу певного кольору. Кожен день тижня ми позначаємо певним кольором, аби діти могли, не читаючи, визначити, який сьогодні день тижня.

Вранці кожного дня, починаючи з понеділка, на кольоровій планці на стіні діти викладають аркуші, що позначають дні цього тижня. Кожен листок має легко зніматися. Так діти збирають сім листків за тиждень та розміщують їх у першій комірці нижнього ряду моделі. Усі наступні тижні місяця розміщуємо послідовно в комірках нижнього ряду. Відтак проводимо з дітьми узагальнювальну бесіду та пропонуємо послідовно скласти всі дні місяця та помістити у відповідну комірку (січень — перша і так далі).

Пісковий годинник і календар: виготовляємо власноруч

На внутрішній стороні кришки коробки розміщуємо кругову модель місяців року зі стрілкою, яка повинна вказувати на поточний місяць.

Олена Брежнєва,
доцент кафедри дошкільної освіти Маріупольського державного університету, канд. пед. наук

Перспективне планування: освітні проекти



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді