Розмiщуйте комору на цокольному чи пiдвальному (окрiм комори сухих продуктiв) поверхах.
Плануйте площу комори залежно вiд її призначення та з огляду на кiлькiсть мiсць у дошкiльному навчальному закладi:
до 40 мiсць | 41-120 мiсць | 121-200 мiсць | 201-280 мiсць | |
для овочiв | 4 м2 | 6 м2 | 8 м2 | 12 м2 |
для сухих продуктiв | 8 м2 | 8 м2 | 8 м2 | 10 м2 |
Облаштовуйте комору для овочiв без доступу природного освiтлення, щоб примiщення було сухим i мало достатню вентиляцiю.
Облаштовуйте пiдлогу в коморi керамiчною плиткою з гладкою поверхнею, стiни опоряджайте вологостiйким покриттям, щоб була можливiсть для вологого прибирання примiщення.
Забезпечуйте в коморi дотримання санiтарних норм i правил, зокрема й товарного сусiдства та температурного режиму.
Оснащуйте комору необхiдним обладнанням, меблями, посудом, iнвентарем, зокрема й для вiдкривання тари, засобами вимiрювання, гирями, тарою тощо.
Установлюйте в коморi стелажi, шафи, рундуки так, щоб пiд ними був простiр 15 см вiд пiдлоги, доступний для прибирання.
Установлюйте в коморi пiдтоварники або стелажi для зберiгання продуктiв у тарi на вiдстанi 20 см вiд стiн.
Використовуйте для зберiгання продуктiв, що особливо швидко псуються, холодильне обладнання (холодильники побутовi, холодильнi шафи, прилавки, морозильнi камери).
Передбачайте для зберiгання молочних та м’ясних продуктiв окреме холодильне обладнання. У випадках зберiгання їх разом забезпечте товарне сусiдство.
Пам’ятайте, що житнiй i пшеничний хлiб мають зберiгатися окремо один вiд одного. Дверцята шафи для хлiба повиннi бути з отворами для вентиляцiї.
Подбайте про забезпечення комори чистими дерев’яними дошками для зберiгання сиру твердого.
Пам’ятайте, що терези товарнi, гастрономiчнi (промаркованi окремо для сирої та готової продукцiї), а також гирi пiдлягають метрологiчнiй перевiрцi 1 раз на рiк, про що свiдчить тавро на них.