Поради для батьків, які перебувають із дитиною в сховищі

Поради для батьків, які перебувають із дитиною в сховищі

Поради для батьків, які перебувають із дитиною в сховищі

Тренуємо soft skills: ідеї для спортивної гри

Підготуйтеся до переходу в сховище. Коли збираєтеся з дитиною в сховище, поясніть, що кожен казковий персонаж проходить випробовування на сміливість та витривалість. Пригадайте казки, які читали дитині, та разом пригадайте, із якими випробовуваннями стикалися казкові персонажі. Так ви зможете допомогти дитині зрозуміти, що ситуація, у якій ви опинилися — не унікальна, а отже запустите механізми адаптації.

Допоможіть адаптуватися до нового простору. У сховищах холодно або спекотно, тісно, темно й лячно. Щоб заспокоїти дитину й зменшити вплив депривації від замкнутого простору, пограйте в гру. Запропонуйте дитині включити уяву: «Вигадаймо щось кольорове, дивне, із вухами тощо».

Створіть відчуття безпеки. Коли лунають вибухи та постріли, але ви перебуваєте в безпечному місці, можете разом із дитиною уявляти великі крила ангелів, що охороняють наших солдатів та допомагають їм захищати нас.

Малюйте малюнки захисникам. Коли дитина запитує, що вона може зробити, щоб допомогти, малюйте з нею малюнки зі словами підтримки нашим захисникам та викладайте їх у соціальні мережі. Так дитина побачить і відчує, що вона теж робить щось важливе.

Займайтеся тим, що допомагає відволікатися. Грайте в рухливі ігри, робіть дихальні вправи, читайте, співайте як дитячі пісні, так і колискові. Тренуйте мілку моторику — плетіть ляльки-мотанки, складайте з паперу літачки й кораблики тощо. Усе це допоможе стабілізувати психіку дитини, що дезорганізована через війну.

За матеріалами Наталії Мирошніченко, психолога ТОВ «Пологовий будинок «Лелека»

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді