Чи доплачувати за науковий ступінь і вчене звання практичному психологу дошкільного закладу

Чи має право на доплату практичний психолог, який працює у дошкільному навчальному закладі, за науковий ступінь кандидата педагогічних наук та вчене звання доцента?

Умови встановлення доплат за вчені звання й наукові ступені визначені такими нормативно-правовими актами, як:

  • постанова Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298
  • наказ Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Зокрема, згідно з нормами цих актів працівникам установлюють доплати у граничному розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати):

  • 25% — за вчене звання доцента
  • 15% — за науковий ступінь кандидата наук.

Зазначені доплати встановлюють працівникам, якщо їхня діяльність за профілем збігається з наявним науковим ступенем та (або) ученим званням доцента. Причому відповідність вченого звання та наукового ступеня профілю діяльності працівника на займаній посаді визначає керівник дошкільного навчального закладу.

Отже, практичному психологу можуть бути встановлені доплати за науковий ступінь і вчене звання, якщо керівник дошкільного навчального закладу прийме рішення, що діяльність цього педагогічного працівника за профілем збігається з наявними науковим ступенем і (або) вченим званням. При цьому розміри доплат керівник дошкільного навчального закладу встановлює з огляду на обсяги фонду оплати праці.

Слід зауважити, що відповідно до частини другої статті 54 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII вчене звання професора та доцента присвоюється особам, які професійно здійснюють науково-педагогічну або творчу мистецьку діяльність. У дошкільному навчальному закладі практичний психолог провадить педагогічну діяльність, тому доплата за вчене звання доцента недоречна.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді