Як і коли повідомляти ДФС про працівників, прийнятих на роботу

Роботодавці зобов’язані подавати Державній фіскальній службі України повідомлення про прийняття працівників на роботу. Розглянемо, яким способом та в який термін слід подавати таке повідомлення

Працівника не можна допускати до роботи, якщо не виконано дві вимоги трудового законодавства:

  • укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу
  • повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Ці вимоги визначено частиною третьою статті 24 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 № 322-VIII (КЗпП). На її виконання Кабінет Міністрів України постановою від 17.06.2015 № 413 установив порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу (далі — Постанова № 413).

Так, повідомлення про прийняття працівника на роботу подає роботодавець до територіальних органів ДФС за місцем обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Спосіб і термін подання повідомлення

Повідомлення подають одним зі способів:

  • засобами електронного зв’язку, використовуючи електронний цифровий підпис відповідальних осіб
  • на паперових носіях разом із копією в електронній формі
  • на паперових носіях — якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Форма повідомлення про прийняття працівника на роботу додана до Постанови № 413.

Оскільки у повідомленні передбачено зазначати тільки дату формування повідомлення, а на штампі ДФС, який проставляють як відмітку про подання звітності, також не вказують, о котрій годині прийнято звіт, про прийнятих працівників слід подавати повідомлення до дати, з якої працівник стане до роботи.

Приміром, про прийняття працівника з 16.09.2016 слід повідомити ДФС не пізніше 15.09.2016.

Адміністративна відповідальність

Повідомлення про прийняття працівників на роботу визначене КЗпП як складова частина процесу укладання трудового договору.

З 01.01.2015 запроваджено штрафні санкції для роботодавців за порушення у сфері праці. Статтею 265 КЗпП визначено конкретні протиправні діяння роботодавців, за які передбачено штраф.

Зокрема, за допуск до роботи без укладення трудового договору юридичні та фізичні особи — підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Причому не лише роботодавець (юридична чи фізична особа), а й винні посадові особи також можуть бути притягнені до відповідальності згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X (КУпАП).

Так, відповідно до частини третьої статті 41 КУпАП фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств незалежно від форми власності, фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нмдг).

Повторне протягом року вчинення такого самого правопорушення, за яке особа вже була піддана адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, від 1000 до 2000 нмдг.

Не повідомили ДФС: чим загрожує і чи можна виправити порушення.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді