За лаштунками театру тіней

Влаштуйте театр тіней у дитячому садку — запросіть дошкільнят побути глядачами або акторами

Створіть власноруч

Основні атрибути тіньового театру

Специфіка та естетика тіньового театру, звісно, варіюється залежно від традицій кожної країни. Головні ж атрибути залишаються незмінними:

  • напівпрозорий відрізок тканини — екран, крізь який проникає світло
  • чорні або різноколірні плоскі маріонетки, якими ляльководи керують за допомогою тонких паличок, торкаючись маріонетками внутрішнього боку екрана
  • джерело світла.

Маріонеток традиційно виготовляють із:

  • тонкої прозорої шкіри (наприклад, козиної чи верблюжої)
  • паперу
  • картону.

Вони можуть бути твердими або гнучкими, цілісними або складатися з кількох частин, з’єднаних між собою нерухомо чи рухомо. Фігурками керують за допомогою бамбукових, дерев’яних чи металевих паличок.

Джерелом світла може бути настільна лампа або ліхтар. Головна вимога — щоб світло було за екраном та достатньо його освітлювало.

Оптимальною може бути така пропорція: відстань від лампи до екрана дорівнює ширині екрана.

Як впоратися з емоційними складнощами: поради

Театральна діяльність у дитсадку

Організовуємо театр у дитячому садку

Пропонуємо два варіанти організації вистави тіньового театру для дошкільників:

  • із використанням паперових маріонеток
  • створюючи образи за допомогою пальців рук, тобто пальчиковий театр.

Розгляньмо особливості проведення таких вистав та їх розвивальні можливості для дошкільників.

 

Паперові маріонетки

Маріонетки та декорації до вистав можна знайти в інтернеті. Варто лише чітко визначитися з літературним твором, який будете розігрувати разом з дітьми, підготувати ширму — і цікава спільна діяльність із дошкільниками гарантована.

Участь дошкільників у розігруванні вистав тіньового театру активізує їхні творчі здібності, сприяє розвитку асоціативного мислення та уяви. Дошкільники вчаться також концентрувати свою увагу на виконанні конкретної дії. А озвучення ролей персонажів твору забезпечує розвиток зв’язного мовлення та інтонаційних засобів виразності.

Пальчиковий театр

Пальчиковий театр передбачає створення образів за допомогою пальців рук. Так можна зобразити:

  • тварин
  • людей
  • рослини
  • предмети.

Цікаво та захопливо для дітей також виглядає взаємодія між персонажами, наприклад, розмова між ними, їхнє переміщення у просторі.

Такий різновид тіньового театру — це засіб розвитку дитячої уяви, особливо якщо ви запропонуєте дітям відгадати, який образ зображуєте. Спостерігаючи за діями дорослих, діти долучаться до показу різноманітних персонажів, що сприятиме розвитку в дошкільників спостережливості, дрібної моторики рук та координації рухів.

З історії виникнення театру тіней

Як форма візуального мистецтва театр тіней зародився в Азії понад 1500 років, потім поширився по світу.

У різні часи у країнах Сходу та Південного Сходу (Індія, Китай, Туреччина, Індонезія, Персія, Аравія та інші) театр тіней був доволі популярною формою розваги та відпочинку. Свідченням цього є багатий репертуар із близько 300 сценаріїв південної школи драми, які використовували у виставах театру тіней, починаючи з XIV-XV століть. Він зберігся до наших часів на Тайвані та нині вважається безцінним культурним надбанням.

У Європі театр тіней набув поширення в середині ХVІІІ століття завдяки французьким місіонерам. Саме вони привезли цей вид театру до Франції з Китаю у 1767 році та почали ставити вистави у Парижі та Марселі.

Тіньовий театр нині активно розвивається, зокрема в Індонезії. 7 листопада 2003 року ЮНЕСКО визнала ляльковий театр тіней цієї країни одним із шедеврів усної та нематеріальної спадщини людства.

У середині 2000-х років зародилася нова течія тіньового театру, у якій замість маріонеток танцюють люди, використовуючи гнучкість і пластичність свого тіла.

За матеріалом Інни Кіндрат,
головного редактора Вищої школи освітнього менеджменту, канд. пед. наук



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді