Хто у складі комісії з питань надзвичайних ситуацій школи

Розглянемо діяльність однієї з комісій, яка покликана в першу чергу допомогти керівникові вирішити питання цивільного захисту навчального закладу

Проаналізуємо структуру та персональний склад комісії з питань надзвичайних ситуацій в межах навчального закладу, виходячи з практичного досвіду.

Необхідність утворення в освітньому закладі комісії з НС як координаційного органу зазначена у статті 6 Кодексу цивільного захисту України.

Склад комісії з надзвичайних ситуацій

Проектувати масштабний склад цієї комісії з великою кількістю заступників голови комісії зайве.

Ніхто, звісно, не обмежує керівника навчального закладу у кількісному складі цієї комісії, але варто врахувати, що цей надзвичайний орган має приймати швидкі координовані рішення.

Через надмірну кількість членів у комісії лише уповільнюватиметься швидкість реагування на надзвичайні ситуації.

Голова комісії

Іноді керівник закладу особисто очолює створену комісію з питань надзвичайних ситуацій. Це найправильніше рішення, адже, приміром, у затверджених урядових положеннях головою державної комісії є прем’єр-міністр України, а головою комісії регіонального чи місцевого рівня — керівник органу, що її утворив.

Хоча нормами і не заборонено призначати іншу особу. Як правило, у школах головою комісії призначають одного з заступників директора. Про це має бути зазначено і в положенні про комісію.

Заступник голови

На об’єктовому рівні цілком достатньо й одного заступника голови комісії.

Також має бути інженер з охорони праці, який перейматиметься безпекою працівників і в складі комісії.

Секретар комісії

Трапляється, у складі комісії секретар займає останнє місце і призначається із числа прибиральників. При цьому не враховують, що на секретаря покладають значні й відповідальні обов’язки.

Найліпше посада секретаря у складі комісії для посадової особи, котра безпосередньо займається питаннями ЦЗ.

Штаб комісії

Вигадувати ще штаби комісій з питань надзвичайних ситуацій — до чого були схильні «досвідчені» начальники штабів — не потрібно.

Справи керівника у жовтні: що проконтролювати

Положення про комісію з надзвичайних ситуацій

Комісія має діяти на підставі положення про неї. Так указано в пункті 11 Положення про єдину державну систему цивільного захисту, затв. постановою КМУ від 09.01.2014 № 11.

Зазвичай Положення у навчальному закладі складає фахівець з питань цивільного захисту і подає на затвердження керівникові.

Під час складання положення на об’єктовому рівні фахівець має вивчити положення координаційних органів як загальнодержавного, так і регіонального й місцевого рівнів:

Окрім того, доречно скористатися типовими функціональним обов’язками посадових осіб комісії з питань надзвичайних ситуацій, складаючи аналогічні документи у закладі.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді