Свято букварика: особливості проведення

Перший клас - це завжди випробування, як для батьків, так і для дітей і вчителя-класовода. Тому завершення навчання за «Букварем» всіма традиційно сприймається як перша шкільна перемога. У статті - декілька порад, як її відзначити, що потрібно врахувати під час заходу, які ідеї можна втілити. А також готовий сценарій свята.

Гра-стратегія для школярів: як організувати

У чому криється суть свята Букварика

У першому класі малюки стають вже самостійними і відкривають для себе нові способи пізнання навколишнього світу! Зокрема, виявляється, що багато нового можна дізнатися не лише через інтернет-ресурси і телебачення, але й через читання книг. На жаль, сьогодні мало хто з батьків може продемонструвати власним  дітям приклад такого способу пізнання. В основному школярі бачать своїх рідних у спілкуванні з телефономі ноутбукум.

Свято Букварика – це нагода показати першокласникам, що книга – це невичерпне джерело знань, змотивувати дитину до звернення до неї. Найпершим і вірним помічником у цій нагоді стає «Буквар». Тому завершення букварного періоду і в житті дитини, і в житті батьків стає справжнім святом. Він свідчить про подолання першого рубежу труднощів на шляху до складного опанування знаннями у різних галузях. І  під час підбиття підсумків роботи саме це важливо донести до обох аудиторій. Це перша, хоч і маленька, перемога! –і один плюс на користь відзначення цієї дати. Другою перевагою стає мотиваційна оцінка  дитиною своїх зусиль: я це зробив! – а значить, і наступний етап  зможу подолати.

Сучасне покоління молоді виросло на усвідомленні своїх прав, і чомусь, на прикрість, люди все менше бувають вдячними за допомогу, хоч і непримітну, інших. Це стосується, як дорослих, так і дітей. На перше місце виходить людське «его - Я». Тому, на наш погляд, ще одна функція свята Букваря – висловити подяку усім, хто доклав сили в опануванні навичками читання: вчителю, книзі, людству, яке створило такий могутній засіб.

Форми проведення свята Букваря

Сподіваємось, що ми переконали вас у можливості проведення такого свята. А от як його провести, в якій формі, щоб було цікаво усім, та ще в нових умовах, враховуючи дистанційне навчання?

Існує багато варіантів відзначення дати. Зазвичай, це  свято з елементами театралізації, персонажами якої стають стандартні герої: крім обов’язкового Букварика, підручники «Читанка», «Рідна мова», тощо, герої улюблених мультиків чи казок, діти.

На таку форму проведення запрошуються батьки, долучаються учні з інших класів. Свято виходить гамірним, веселим, багатолюдним і … традиційним

Все більшої популярності набувають ігри-квести, Вони вимагають від організаторів неабиякої кмітливості і старань. Адже мало того, що треба придумати  цікаві завдання, їх потрібно зашифрувати у певні символи, загадки, продумати місця, у які ці завдання помістити, шлях, яким треба пройти (це може бути у межах класу і коридору, можна долучити ще й шкільну бібліотеку, окремі кабінети, скажімо психолога чи трудового навчання і т.п. Також необхідно продумати результат кожного етапу пошуків (частина пазлу, наступне завдання) і результат всієї пошуково-випробувальної операції – посвідчення, дипломи, подарунок від Букварика, тощо. Це дуже цікава проведення дозвілля, яку можна застосовувати в умовах карантинного періоду.

Адаптивний карантин: нові правила роботи

Ще одна із пропозицій – свято у формі конкурсної програми між учнями, яка також вимагає посиленої підготовки організаторів. Адже конкурси мають бути такі, що визначають не одного чи декілька переможців, -  перемагає команда-клас.

Можна зробити свято інтегрованим, увівши в традиційну форму лише елементи конкурсно-ігрової програми чи квесту. Отже, з формою проведення визначились, тепер переходимо до алгоритму підготовки свята Букварика.

1. Назва свята. Уникайте мовного кліше на зразок «Прощання з Букварем». Знайдіть власну родзинку  своїх урочистостей  на кшталт «День Подяки Букварю», «Пригоди Букварика у 1 класі» тощо. Назва має відображати або тему свята, або форму його проведення, бути інтригуючою.

 2.  Визначте мету проведення: виявити…, формувати …, виховувати… .

3. Продумайте обладнання, костюми, реквізити. Воно має бути просте, легкодоступне, можливо, з вашого наочного матеріалу щось можна використати.

4. Продумайте межі взаємодії з  колегами – психологом, бібліотекарем, завучем з виховної роботи, педагогом-організатором, вчителем музичного виховання тощо

5. Оберіть форму роботи. Продумайте часові межі. Захід не повинен  тривати довго. Найкраще, як урок, що першокласники не встигли втомитися.

7. Складіть сценарій. Він повинен мати:

- вступ (зробіть його нетрадиційним,  сюрпризним - у вигляді флешмобу, появи неочікуваного героя або ж повідомлення, певного предмета), який налаштовує дітей, створює відповідний настрій, заводить;

-  основну частину, що закінчується кульмінацією свята;

- закінчення - підсумок  - ліричний, релаксуючий, гальмівний.

8. Поміркуйте над музичним оформленням свята

9. Після узгодження всіх елементів, приступайте до репетиційного періоду.

Успіхів вам! 

Матеріали для орієнтовного сценарію свята Букварика

Подяка Букварику

Мета. Зробити святковим підсумок подолання першого ступеня  в опануванні грамотності і читання, продовжувати формувати інтерес до навчання, мотивувати до оволодіння складнішими уміннями і навичками читання, розвивати творчі здібності дітей, виховувати повагу до книги і до людей, які навчають тебе.

Обладнання. Наголовнички з буквами, професорський капелюх для Букварика, наголовничок для Абетки, список ігр і конкурсів, які будуть проводитися під час свята.

Оформлення зали (класу). Набір букв – назви свята, повітряні кульки, макети підручників «Читанка», «Математика», «Рідна мова», тощо.

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді