Як українці ставляться до свята 8 березня?

Результати опитування щодо ставлення населення до свята 8 березня

Святкування 8 березня в Україні

Підвищення заробітної плати-2024

За останні 7 років в Україні суттєво знизилася популярність Міжнародного жіночого дня. Таким чином, у 2017 році його відзначала майже половина населення — 49%. Цьогоріч святкувати 8 Березня планують лише 21% громадян і громадянок.

Такі дані зазначено в результатах всеукраїнського опитування, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології протягом 17-23 лютого 2024 року. 

Відповідно до результатів опитування, найбільшу популярність серед українців мають Різдво Христове (святкує 70% опитаних) і Великдень (68%).

До Топ три також увійшов День Незалежності України. Як зазначають соціологи, рейтинги цього свята (як і більшості державних) за час повномасштабної війни значно зросли: до 24 лютого 2022 року його відзначали 37% українців, а зараз — 64%.

Зокрема, протягом останніх двох років до найбільш значущих свят також увійшов День захисників і захисниць, який відзначають 1 жовтня. До повномасштабного вторгнення це свято було популярним лише серед 29% українців, а зараз на його важливість вказали 58%. Це дало змогу йому опинитися на 4 місці рейтингу.

На п’ятому місці в рейтингу свят Новий рік. Його відзначають 47% респондентів і респонденток. Цікаво, що в попередніх роках свято ділило перші місця з Різдвом Христовим і Великоднем.

Найнижчі позиції в рейтингу зайняли:

  • День Конституції України — святкують 28% опитаних;
  • Міжнародний жіночий день — 21%;
  • Трійця — 17%;
  • День Перемоги — 11%;
  • День праці — 4%.

Результати опитування щодо ставлення населення до свят

Джерело: Київський міжнародний інститут соціології

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4961

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10437

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді