Омбудсмен роз’яснив умови для проведення платних заходів у закладах освіти

В офісі освітнього омбудсмена опублікували роз’яснення щодо умов проведення платних заходів у закладах освіти

Проведення платних заходів у закладах освіти

Як впоратися з емоційними складнощами: поради

У зимовий період заклади освіти України готуються до новорічних ранків й інших розважальних заходів. Іноді такі заходи стають платними для батьків школярів, як от запрошення костюмованих героїв чи організація вистав. 

Окрім того, подібні ситуації можуть відбуватися протягом усього навчального року. Так, деякі платні послуги можуть надавати самі школи й садочки або ж батьки через органи батьківського самоврядування та дозвіл керівника можуть організувати концерти, фотосесії, вистави та інші заходи для своїх дітей. Зокрема, ці активності проводяться як безпосередньо під час занять, так і в позаурочний час.

Саме тому в Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова опублікували роз’яснення про надання платних освітніх послуг та в цілому правомірності проведення таких заходів у закладах освіти.

Відповідно до чинного законодавства, будь-які платні майстер-класи, вистави, інші розважальні чи платні освітні заходи не можна проводити під час уроків чи занять із вихованцями.

Проте існують два варіанти організації та проведення платних заходів без порушення законодавства:

  • надання платних послуг закладом освіти, оскільки педагоги та керівники залучаються до організації проведення та збору коштів за заходи;
  • надання в оренду приміщень школи чи садочку.

Як акцентували в Офісі освітнього омбудсмена, для того, щоб діти могли отримувати платні освітні послуги, батьки мають ДОБРОВІЛЬНО написати відповідну заяву керівнику закладу освіти. 

Проведення платних заходів у навчальних закладах має відбуватися за чітко визначеними правилами, що не порушують принципи рівних можливостей для всіх учнів. Освітній Омбудсмен наголосив на необхідності визначення максимального обсягу та кількості платних подій, щоб уникнути створення нерівності в доступі до додаткових ресурсів.

Під час проведення платних концертно-видовищних заходів та послуг у закладах освіти, обов’язково потрібно перевіряти їх на безпечність для дитини. В умовах воєнного стану це питання лише загострюється, адже особи чи організації, які надають платні послуги в закладі освіти, мають бути перевірені на наявність зброї чи інших небезпечних предметів тощо.

Якщо учасників освітнього процесу примушують брати участь у платних заходах — це порушує Кримінальний кодекс України, а саме: пункт 1 статті 368. У разі тиску на батьків від керівників закладів освіти або інших батьків, то вони мають звернутися до відділу, управління освіти, поліції чи до органів прокуратури.

Сергій Горбачов закликав адміністрації освітніх закладів дотримуватися відповідних принципів та публічно інформувати громадськість про умови проведення платних заходів. 

Зокрема, він зауважив, що знає про проблему недопуску батьків до заходів, які проводять у закладах освіти, з різних причин, зокрема, через воєнний стан, відсутність укриття та інші. Наразі в Офісі омбудсмена проводять аналіз нормативної бази з цього питання, щоб надати докладні роз’яснення.

За матеріалом Офісу Освітнього омбудсмена

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4955

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10417

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді