Як оформити дистанційну роботу чи простій

Зараз у керівників закладів освіти виникає чимало нестандартних робочих запитань. Наприклад, чи взагалі правомірно відправити працівників на дистанційну роботу? Як правильно це оформити? Що таке простій, які нюанси оплати праці в такій ситуації? Залюбки ділимося інформацією

На час карантину частина працівників оформляє відпустки без збереження зарплати. Утім керівник не має права змушувати всіх працівників у відпустки — щорічні чи за власний рахунок. За такі неправомірні дії керівник понесе відповідальність:

  • адміністративну — до 1700 грн (ст. 41 КпАП);
  • або кримінальну (ст. 172 Кримінального кодексу).

Натомість правомірними варіантами є дистанційна робота чи простій.

Підвищення розмірів оплати праці працівників освіти

Дистанційна робота

Дистанційна робота законодавством не передбачена, а врегульована лише надомна робота (Положення про умови праці надомників, затв. постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.1981 № 275/17-99). Однак надомна праця у цьому випадку не підходить, і запровадити її за один-два дні неможливо: треба створити комісію, щоб обстежити житлово-побутові умов працівників. Коли Уряд рекомендує за можливості обмежити контакти, недоречно, щоби комісія ходила по домівках працівників.

Отже, маєте право запровадити дистанційну роботу.

Питання режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку, умови і охорони праці регулюють, зокрема в колективному договорі (ст. 13 КЗпП). Утім знову ж таки, нині немає часу вносити зміни до колдоговору та ПВТР, щоби запровадити дистанційну роботу. Здоров’я людей — найвища цінність. Окрім того, такі заходи не погіршують трудові права працівників, а навпаки. Поверніться до питання змін до локальних документів, щойно закінчиться карантин.

Як запровадити

  1. Визначте працівників, що зможуть працювати дистанційно.
  2. Організуйте віддалену роботу через інтернет. За допомогою технологій VPN-з’єднання чи TeamViewer працівники зможуть підключатися до свого робочого комп’ютера і працювати з дому. Залучіть технічних фахівців, системного адміністратора — налаштувати віддалений доступ нині зовсім не складно.
  3. Підготуйте наказ про дистанційну роботу для тих працівників, що можуть працювати в такому режимі. Табелювання — як звичайна робота. Оплата — як за звичайний робочий день.

Два сценарії завершення навчального року 2020

Простій

Для працівників, які не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій. Оплата простою залежить від причини, яка його викликала.

Читайте продовження статті у відкритому доступі в е-журналі



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді