Як провести інструктаж з охорони праці, якщо заклад працює дистанційно

4884
Автор
провідний фахівець з охорони праці та безпеки життєдіяльності Інституту модернізації змісту освіти

Запитання

Як провести інструктаж з охорони праці педагогічних працівників, якщо заклад працює дистанційно? Чи потрібен додатковий наказ про його перенесення?

Відповідь

Аудит пожежної безпеки: що перевірятимуть

Роботодавець зобов’язаний організувати інструктажі з питань охорони праці та протипожежної безпеки і в разі якщо працівник виконує роботу дистанційно. Так скеровує стаття 13 Закону про охорону праці. Тому особа, відповідальна за проведення інструктажу з безпеки життєдіяльності, повинна провести вступний інструктаж з педагогічними працівниками.

Якщо дистанційна робота передбачає присутність педагогів у закладі освіти для проведення навчання, інструктаж проводять очно з реєстрацією в журналі реєстрації інструктажів. Якщо педагоги можуть проводити дистанційне навчання з дому, особа, відповідальна за проведення інструктажів, проводить його онлайн.

Реєстрація інструктажу онлайн може бути у двох формах:

  • письмовій — оформляють під час присутності педагогічного працівника в закладі освіти (збори, педрада тощо);
  • електронній — обовʼязково фіксують час проведення інструктажу. Підпис особи, яка проводила інструктаж, та особи, з якою проводили інструктаж, в електронній формі не­обо­вʼяз­ковий.

Щоб проводити інструктажі дистанційно, установіть наказом електронну форму журналу реєстрації інструктажів із питань охорони праці на робочому місці відповідно до додатка 6 до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Держнаглядохоронпраці від 26.01.2005 № 15. А також визначте порядок відеозв’язку під час проведення інструктажів.

Одне з головних питань вступного інструктажу з педагогами — правила поведінки під час перебування в укритті та під час сигналу «повітряна тривога». Це особливо важливо під час дистанційного навчання. Якщо діти перебувають у закладі освіти, зрозуміло, що такий сигнал означає, що необхідно прямувати до сховища. Але якщо діти перебувають вдома і лунає сигнал повітряної тривоги, педагогічний працівник має призупинити навчання. Педагог також має пройти в укриття.

 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4955