Як готувати салати в дошкільному закладі безпечно

2204

Запитання

У щоденному раціоні дошкільників неодмінно мають бути салати зі свіжих овочів: капусти, моркви, зеленої цибулі, огірків, томатів тощо. Чи легко на практиці забезпечити вживання дітьми салатів зі свіжих овочів у дошкільному закладі? Що робити, коли контрольні органи з тих чи тих причин забороняють готувати салати зі свіжих овочів? Як гарантувати безпечність салатів для дітей?

Відповідь

Звісно, салати — це не лише смачно, а й корисно для здоров’я: як дітей, так і дорослих.

Для приготування салатів можна використовувати овочі сирі, відварні, печені, квашені, солоні. Також можна робити салати з фруктів.

Під час приготування салатів необхідно керуватися певними нормами та правилами, що регламентують і раціон, і меню, і технологію приготування.

Щоб салати зі свіжих овочів були корисними для здоров’я дошкільників, потрібно врахувати кілька важливих аспектів.

Безпечність та якість продуктів харчування і продовольчої сировини

Особи, відповідальні за постачання, мають забезпечити дошкільні навчальні заклади якісними та безпечними продуктами, зокрема й свіжими овочами для салатів.

Навесні часто постає питання про безпечність ранніх свіжих овочів, оскільки вони містять нітрати. Тому працівники дитсадків під час приймання продуктів харчування мають:

  • уважно передивлятися супровідні документи
  • пам’ятати про те, що завжди вправі відмовитися від неякісних продуктів.

Потрібно лише правильно оформити документи (акти).

Навесні, щойно починають поставляти ранні овочі в дошкільні навчальні заклади, навіть допустимий рівень нітратів у них може негативно вплинути на здоров’я дошкільників. Зменшенню вмісту нітратів у овочах сприяє їх холодна обробка, зокрема промивання, вимочування протягом нетривалого часу в холодній воді, механічне очищення тощо.

Технологія приготування

Цей аспект тісно переплітається з попереднім, адже якщо технологію приготування дотримано, то салат зі свіжих овочів буде безпечним.

Ножі та дошки для нарізання овочів мають бути промаркованими. Їх потрібно використовувати лише за призначенням та вчасно замінювати на нові.

Овочі варто ретельно мити та очищувати, за потреби обдавати окропом.

Смак та поєднання продуктів

Тісна співпраця медичних сестер та кухарів з цього питання дасть змогу забезпечити оптимальне поєднання інгредієнтів салатів.

Питання харчування є не лише складне, а й, можна сказати, болюче. Адже замовлення та якість продуктів залежить не від працівників дошкільного навчального закладу, а от відповідальність здебільшого завжди перекладають на них. Однак якщо докласти зусиль — у будь-якій ситуації можна знайти вихід.

Головне — не боятися обстоювати свою позицію, а якщо хтось забороняє, наприклад, готувати салати, то має бути відповідний підтверджувальний документ, а не просто слова.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Тиждень безпеки в ЗДО: планування

Тиждень безпеки дитини є формою систематизації знань дітей про безпечну поведінку й довкілля. Діти мають дізнаватися про правила безпечної поведінки і від педагогів, і від батьків. Тому доцільно організувати комплексну роботу, передбачаючи взаємодію всіх учасників освітнього процесу
96959

«Дорожня карта» організації харчування дітей у закладі дошкільної освіти

У візерунках нормативних актів, які регулюють організацію харчування в дошкільних навчальних закладах, неважко заблукати. Маємо докладну схему — хто й за що відповідає в організації харчування дітей
67160